Ποιοι είμαστε

Ελληνικός Σύλλογος Φίλων Τόλκιν  – The Prancing Pony

Ο Σύλλογος μας συστάθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2002, ως ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με μορφωτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα και με κύριους σκοπούς του την μελέτη του συγγραφικού έργου του John Ronald Reuel Tolkien, την ανάπτυξη και την διάδοση αυτού στην ελληνική επικράτεια, την προώθηση της επικοινωνίας και της επαφής των προσώπων που ενδιαφέρονται γι αυτό, καθώς και την γνωριμία με όλες της μορφές έκφρασης (κινηματογράφος, θέατρο, μουσική, θέατρο, ζωγραφική, παιγνίδια) που έχουν την έμπνευση τους σε αυτό.

Ο Σύλλογος μας διατηρεί επαφές με πολλούς αντίστοιχους ευρωπαϊκούς συλλόγους και είναι μέλος του International Tolkien Fellowship. Έχουμε εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πολλές διεθνείς διοργανώσεις με θέμα το έργο του Τόλκιν, όπως το Oxonmoot στην Οξφόρδη (το ετήσιο, επίσημο φιλολογικό μνημόσυνο του καθηγητή), το Ring*Con στη Γερμανία και το Brussels2004, μια ειδική παρουσίαση του έργου του Τόλκιν στο Ευρωκοινοβούλιο. Μέλη μας βρέθηκαν επίσης στις ευρωπαϊκές πρεμιέρες της τριλογίας του Peter Jackson και συνομίλησαν με πολλούς από τους συντελεστές της επικής αυτής παραγωγής.  Συμμετείχαμε με 25μελή αντιπροσωπεία στον διεθνή εορτασμό των 50 χρόνων από την ολοκλήρωση της έκδοσης του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», το «Tolkien2005», τον Αύγουστο του 2005 στο πανεπιστήμιο Aston του Birmingham, όπου και παρουσιάσαμε μια ομιλία με θέμα τη σχέση του τολκινικού έπους με την ελληνική μυθολογία και ένα θεατρικό δρώμενο, που συνέκρινε την ιστορία του Τούριν με αυτήν του Οιδίποδα. Τον Ιούλιο του 2006, ο Σύλλογος μας ήταν επίτιμος καλεσμένος του Γερμανικού Συλλόγου στην ετήσια συγκέντρωση των μελών του, το “Tolkien Thing”. Δυο χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 2008,  συμμετείχαμε στον εορτασμό των 36 χρόνων από την ίδρυση του Σουηδικού Συλλόγου. Το 2009 ο Σύλλογος μας εκπροσωπήθηκε στο ετήσιο “Hobbiton” του Ιταλικού Συλλόγου και το 2010 επισκεφθήκαμε στον Σλοβακικό Σύλλογο.

Σε τοπικό επίπεδο, πέρα από τις τακτικές μηνιαίες συναντήσεις των μελών μας,  διοργανώσαμε, τον Δεκέμβριο του 2003, τον πρώτο ελληνικό «Μαραθώνιο Ανάγνωσης» έργων του Τόλκιν, διαβάζοντας σε ένα Σαββατοκύριακο την «Επιστροφή του Βασιλιά». Στη συνέχεια μέλη μας συνέβαλαν στον υποτιτλισμό της ομώνυμης τρίτης ταινίας. Την επόμενη χρονιά συμμετείχαμε στην παρουσίαση του ειδικού ταξιδιωτικού ντοκυμαντέρ «Ν.Ζηλανδία-Η γη του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», στο πλαίσιο του προγράμματος ταξιδιωτικών παρουσιάσεων του βιβλιοπωλείου «Ελευθερουδάκης». Επίσης, πήραμε μέρος στην Πολιτιστική Εβδομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Σάμο. Μεγάλες εκδηλώσεις ήταν επίσης η ημερίδα για τον εορτασμό των τρίτων γενεθλίων μας τον Οκτώβριο του 2005, καθώς και η παρουσίαση του θεατρικού μας έργου στο ελληνικό κοινό, στις 3 Ιανουαρίου 2006. Ορμώμενοι από την συμμετοχή μας στις διοργανώσεις άλλων ευρωπαϊκών συλλόγων, αποφασίσαμε να γιορτάσουμε τα 5α μας γενέθλια με μια δική μας μεγάλη διοργάνωση. Έτσι, με πολύ δουλειά από μεγάλο αριθμό μελών και φίλων οργανώσαμε, τον Οκτώβρη του 2007 στην Άνδρο, το διήμερο  “CairAndros 2007” με συμμετοχή επίσημων καλεσμένων από τον διεθνή τολκινικό χώρο και την παρουσία φίλων από την Γερμανία, την Ολλανδία και την Δανία.

Οι ετήσιες σταθερές μας εκδηλώσεις είναι ο εορτασμός της επετείου ίδρυσης του Συλλόγου, τα γενέθλια του καθηγητή και τουλάχιστον μία εκδρομή/επίσκεψη σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς προορισμούς ανά την Ελλάδα. Στις μηνιαίες μας συναντήσεις ασχολούμεθα με λογοτεχνική ανάλυση κειμένων, παρουσιάσεις βιβλίων και θεματικές αναγνώσεις. Τον Οκτώβριο του 2012 γιορτάσαμε τα 10 μας χρόνια με μια 2ήμερη αναδρομική έκθεση και με μια τριήμερη θεματική εκδρομή-παιγνίδι στο «Αχαϊκό Χωριό», κοντά στα Καλάβρυτα.

Τα μέλη μας βρίσκονται συχνά και σε επίπεδο παρέας για καφέ ή φαγητό, οπότε και γίνονται πολλές συζητήσεις για το αγαπημένο μας θέμα. Από το 2004 μέχρι το 2012 εκδίδαμε το μικρό fanzine «Τα Νέα του Μπρη». Από το 2014 το περιοδικό μας θα έχει ηλεκτρονική μορφή. Εργαζόμαστε, επίσης, για τον εμπλουτισμό της ηλεκτρονικής μας, τολκινικής εγκυκλοπαίδειας. Χαιρόμαστε πάντα να συνεργαζόμαστε με άλλους συλλόγους του χώρου του Φανταστικού, και συμμετέχουμε ενεργά στην οργάνωση της πρώτης μεγάλης συνάντηση για λάτρεις της Φανταστικής Λογοτεχνίας, του FantastiCon, που θα γίνει στην Αθήνα στις αρχές Φεβρουαρίου. Η πενθήμερη αυτή εκδήλωση θα έχει στόχο την εξοικείωση του ευρύτερου κοινού με τον χώρο της φανταστικής λογοτεχνίας και των εκφράσεων της σε όλα τα μέσα (ζωγραφική, μουσική, κινηματογράφος, παιγνίδια, κλπ), καθώς και την ανάδειξη των Ελλήνων συγγραφέων του φανταστικού.

Αν θέλετε να γνωρίσετε καλύτερα τον Σύλλογο μας, επισκεφθείτε το blog μας  www.tolkien.gr και την σελίδα μας στο Facebook  GreekTolkienSociety-The Prancing Pony. Kι αν σας αρέσει αυτό που βλέπετε, ελάτε σε κάποια από τις εκδηλώσεις μας να γνωριστούμε από κοντά.

Mae Govannen Mellyn!