Ο Saruman επιστρέφει στα Δώματα του Mandos.

Ο γνωστός και αγαπητός σε όλους «παππούς» του τρόμου και τηw φαντασίας, ο Sir Christopher Lee, ξεκίνησε για το τελευταίο του ταξίδι την περασμένη Κυριακή, 7 Ιουνίου, σε ηλικία 93 ετών, μετά από σύντομη ασθένεια. Η είδηση ξάφνιασε τους απανταχού θαυμαστές του, γιατί μέχρι πρόσφατα ήταν ακούραστα δημιουργικός και παρών. Κανείς δεν πίστευε πως ο χρόνος, αυτός ο αμείλικτος εχθρός, θα κατάφερνε να λυγίσει ακόμα και τον Κόμη Δράκουλα.

Γεννημένος άρχοντας, ήταν γιος του Συνταγματάρχη Geoffrey Trollope Lee και της Contessa Estelle Marie Carandini di Sarzano. Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν πολύ μικρός και στη συνέχεια η μητέρα του παντρεύτηκε τον τραπεζίτη Harcourt George St-Croix Rose.Μεγάλωσε στις αριστοκρατικές περιοχές του Λονδίνου, ταξίδεψε ανά την Ευρώπη, πήγε σε διάσημα σχολεία, όπως το Summer Fields Schoolκαι το Wellington College, όπου κέρδισε υποτροφία για τις επιδόσεις του στα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά. Λόγω της οικογένειας του συναναστράφηκε διάσημους καλλιτέχνες και πολιτικούς της εποχής. Από πολύ μικρός έδειξε την κλίση του για το θέατρο. Ο πρώτος του ρόλος ήταν αυτός του Rumpelstiltskinσε παιδική παράσταση νηπιαγωγείου. Στα γυμνασιακά του χρόνια εξακολουθούσε να ασχολείται με το θέατρο παίρνοντας μέτριες κριτικές, ενώ και οι επιδόσεις του στα σπορ ήταν κι αυτές μέτριες. Έπαιζε καλά κρίκετ και έκανε εξάσκηση στην ξιφασκία. Πριν τελειώσει, όμως, τις σπουδές του η τύχη του άλλαξε. Ο πατριός του χρεοκόπησε και ο νεαρός Κρίστοφερ άφησε τις σπουδές του και άρχισε να κάνει διάφορες δουλειές. Με το ξέσπασμα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου κατατάχτηκε στην Αεροπορία (RAF) και υπηρέτησε σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένων και των Μυστικών Υπηρεσιών.

Chris Lee 7

 

 

 

 

 

 

Μετά το τέλος του πολέμου, σε αναζήτηση καριέρας και με την προτροπή ενός εξαδέλφου του, ο Κρίστοφερ αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στον κινηματογράφο. Το ύψος του (1.95), σε αντίθεση με την βαριά υποβλητική φωνή του, στάθηκε αρχικά εμπόδιο στη εξέλιξη του. Η πρώτη του δουλειά ήταν στο γοτθικό ρομάντζο Corridor of Mirrors. Συνέχισε να παίζει μικρούς υποστηρικτικούς ρόλους για τα επόμενα 10 χρόνια. Η ανοδική πορεία του άρχισε το 1957, όταν υπέγραψε συμβόλαιο με την Hammer Films και άρχισε την σειρά ταινιών τρόμου που θα τον έκαναν διάσημο. «The Curse of Frankenstein”, “Corridor of Blood”, “Dracula”, “Prince of Darkness” και πολλές- πολλές άλλες. Σε κάπως διαφορετικό τόνο οι ταινίες “The Mummy”, “Rasputin, the Mad Monk”, “The Hount of the Baskervilles”, “The Wicker Man”. Ακολούθησε ο ρόλος του Scaramanga στη ταινία του James Bond “ The Man with the Golden Gun”, o Rochefort  στους «ΤρειςΣωματοφύλακες», το «Airport ‘77”.

Chris Lee 5

 

 

 

 

 

 

 

 

Στις δεκαετίες του ’70 και του ’80 οι εμφανίσεις του σε τηλεοπτικές σειρές υπήρξαν πολυπληθείς. Το ίδιο και οι ηχογραφήσεις θεατρικών έργων, οι αναγνώσεις μυθιστορημάτων και οι συμμετοχές σε οπερατικές, ροκ και μέταλ ηχογραφήσεις. Παραδόξως , όσο προχωρούσε η ηλικία του, τόσο πιο περιζήτητος γινόταν. Με την είσοδο της νέας χιλιετίας έρχεται επιτέλους η μεγάλη αναγνώριση: “Gormenghast”, “The Lord of the Rings”, “Star Wars”, “Charlie and the Chocolate Factory”, “Hugo”, “The Hobbit”. Δανείζει την υπέροχη, μοναδική φωνή του σε δεκάδες ήρωες video-games και ταινιών κινουμένων σχεδίων, δίνει κύρος στις μουσικές προσπάθειες του Tolkien Ensemble και στα 90 του ηχογραφεί το metal album“Charlemagne”.

ChrisLee 3

 

 

 

 

 

 

Η σχέση του με τον Tolkien υπήρξε στενή πολύ πριν φορέσει την τόσο ταιριαστή ενδυμασία του Saruman. Νεαρός, είχε την τιμή και τη χαρά να συναντήσει τον Καθηγητή στο pub “The Eagle and the Child” στην Οξφόρδη. Πρωτοδιάβασε τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» με την κυκλοφορία του, το 1954. Από τότε ,λέγεται, ότι το διάβαζε κάθε χρόνο! Έχει πει για το βιβλίο: «Αυτό που κατόρθωσε ο Καθηγητής Τόλκιν είναι μοναδικό στην λογοτεχνία της εποχής μου. Ακόμα περισσότερο, κατά την γνώμη μου έχει αγγίξει την κορυφή τηε λογοτεχνικής δημιουργίας όλων των εποχών. Ποτέ πριν δεν είχε υπάρξει κάτι σαν αυτό και ίσως να μην υπάρξει ποτέ ξανά».

Η πολύχρονη και πλουσιότατη υπηρεσία που προσέφερε στις τέχνες της Βρετανίας αναγνωρίστηκε με διάφορους τίτλους ευγενίας. Το 2006 χρίστηκε ιππότης του Βασιλικού Τάγματος. Παντρεμένος με την Δανή ζωγράφο Gitte Kroencke από το 1961, έχει μία κόρη.

Lee Knighted

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι περισσότερες από 200 ταινίες του και το αποτύπωμα της φωνής του στο βινύλιο θα τον κρατήσουν για πάντα ζωντανό στο μυαλό και την καρδιά των εκατομμυρίων θαυμαστών του σε ολόκληρο τον κόσμο. Εμείς, οι λίγοι τυχεροί του Prancing Pony, που τον ακούσαμε να μας καλωσορίζει σε άπταιστα ελληνικά στην συναυλία του Tolkien Ensemble, στην Κοπεγχάγη τον Μάρτιο του 2009, θα κρατήσουμε για πάντα αυτή την μοναδική ανάμνηση!

https://www.youtube.com/watch?v=7cE1wJ6MZmU

Καλό ταξίδι, δικέ μας Saruman! Να τραγουδάς πάντα στα δώματα του Mandos!